Meest kwetsbare patiënten betalen straks niet meer voor dure tandzorg
Kankerpatiënten en mensen met anodontie hoeven binnenkort niet meer te betalen voor dure restauratieve tandzorg zoals het plaatsen van implantaten, bruggen of kronen. Ze zullen ook niets meer moeten voorschieten; de betaling wordt rechtstreeks geregeld tussen de overheid en de zorgverleners. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist.
Maggie De Block: “Kwetsbare patiënten moeten we extra beschermen tegen hoog oplopende kosten voor gezondheidszorg, en dat is exact wat we doen met deze maatregel.”
Minister De Block (Open Vld) besliste eerder al om dure tandzorg volledig terug te betalen voor kankerpatiënten en patiënten met anodontie. Daarmee komt ze tegemoet aan een vraag van patiëntenorganisaties en van Kom Op Tegen Kanker, die dure tandzorg voor kwetsbare patiënten als een “financiële nachtmerrie” omschreven. In het totaal trekt minister De Block 3 miljoen euro op jaarbasis uit voor die terugbetaling.
Duizenden euro’s
Vorige week nam De Block nog een bijkomende maatregel om kankerpatiënten en patiënten met anodonotie te beschermen. Ze zullen dure tandzorg niet alleen volledig terugbetaald krijgen, maar ze zullen ook niets meer hoeven voor te schieten uit eigen zak. Met een kostprijs die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s is dat immers allesbehalve evident. Daarom beslist minister De Block nu dat de overheid het bedrag rechtstreeks aan de tandarts zal betalen via de derdebetalersregeling.
Daarbij komt dat alle tandartsen de Riziv-tarieven voor deze behandelingen zullen respecteren. Op die manier wil minister De Block de toegang tot dure tandzorg absoluut verzekeren voor kanker- en anodontiepatiënten.
200 patiënten per jaar
In het totaal komen ruim 200 patiënten per jaar in aanmerking voor de volledige terugbetaling. Naast anodontiepatiënten gaat het bijvoorbeeld over patiënten met een hoofd- of een halstumor van wie hun onder- of bovenkaak zwaar beschadigd geraakt bij een operatieve verwijdering van de tumor of na een bestralingsbehandeling ter hoogte van de mond. Een ander voorbeeld zijn kankerpatiënten van wie hun afweersysteem negatief reageert op stamceltherapie met bijvoorbeeld tandverlies tot gevolg.
Timing
De regeling zal naar verwachting van kracht worden in de zomer van dit jaar. Het voorstel over de toepassing van de derdebetalersregeling en het respecteren van de Riziv-tarieven is vorige week goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het Riziv. De beslissing om dure tandzorg volledig terug te betalen voor kankerpatiënten en mensen met anodontie werd al eerder genomen. Beide bepalingen worden nu wettelijk vastgelegd via Koninklijk Besluit.
Betere algemene terugbetaling voor dure tandzorg
De kosten voor het plaatsen van tandbruggen, -implantaten en -kronen kunnen vaak hoog oplopen voor de patiënt. Minister De Block wil daarom een betere algemene terugbetaling uitwerken. Met dit initiatief verzekert ze alvast de toegang voor de meest getroffen patiënten.